Studime mbi Epirin, Pellazgët dhe Epirotët

Shpërndaje në:

Studime mbi Epirin, Pellazgët dhe Epirotët

Çmimi:

4000 Lekë

Shto librin tek lista e librave të preferuar.

Kategoria Etnokulturë
Formati PDF
Gjuha Shqip
Numri i faqeve 650
ISBN 978-9928-03-521-9

Pajisjet ku mund të lexohet libri

Desktop
eReader
Tablet
Windows
IOS
Android

Përmbledhja

Libri studimor sjell fakte se gjithë trevat që sot quhen Greqi banohej nga pellazgët, se gurët e mëdhenj në themelet e Athinës janë të pellazgëve, se me ardhjen e helenëve, pellazgët u shtynë drejt veriut të Ballkanit. Pellazgu ishte biri i tokës i lindur nga dheu, njeriu i parë i lindur në atë vend. Sepse emri pellazg erdhi nga mbreti i tyre që quhej Pelasgius dhe që ishte biri i Zeusit, por emrin e lidhnin dhe me fjalën shqipe: pellg-pellasgoi, me këtë emër Plutarku identifikon Peloponezin. Libri sjell fakte pa fund sesi Helenët e kishin origjinën nga Epiri dhe Hellada e parë shtrihej përreth Dodonës dhe se Pellazgët dodonas ishin Iperiotët, dhe arrin në përfundimin se Hellenët e lashtë, nuk ishin ndonjë fis tjetër, veçse vetë Iperiotët, mbi të cilët mbretëroi Deukalioni që ngriti tempullin e Dodonës. Dhe diskuton me albanologët e vendit pse merakosen nga fakti nëse aventurohemi në parahistori me parashkencë, domethënë tek pellazgët dhe parailirët, ne shqiptarët mund të dilkemi si ardhacakë, gjoja me origjinë nga Azia e Vogël, nga Kaukazi, apo nga vetë zemra e Afrikës, duke mos u thelluar aspak në origjhinën e këtyre fisve parake të ilirëve dhe epirotëve dhe të mbarë evropës. Si mundet mos të kuptohet fakti që pse Greqia, si dje edhe sot, dhe gjithë kohën nuk e ka dashur Epirin thjesht dhe vetëm për shkëmbinjt, por sepse këta shkëmbinj kanë gjuhë edhe histori, kanë rininë e njerëzimit (të sotmen) dhe plakoninë e tij (të tejshkuarën), pamvarsisht se periudhën e vet të qytetërimit e fillon me datën e lojrave, olimpike në një trevë dorike, pra Helene, në një kohë kur rreth e qark kishte fise shumë më të mëdha që thirreshin barbare (epire-thrako-ilire).

Vlerësime

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%

Lini përshtypjen tuaj

Ju duhet të bëni log in për të shtuar një përshtypje.

Libra të ngjashëm me "Studime mbi Epirin, Pellazgët dhe Epirotët"

Regjistrohu në newsletter

Merrni në email njoftimet më të fundit mbi
librat e rinj, ofertat dhe artikujt më të fundit.