Kopertina e librit Rekomandime dhe masat për lëndët ndotëse të ajrit në Tiranë

Shpërndaje në:

Rekomandime dhe masat për lëndët ndotëse të ajrit në Tiranë

Çmimi:

1500 Lekë

Shto librin tek lista e librave të preferuar.

Kategoria Edukim
Formati PDF
Gjuha Shqip
Numri i faqeve 196
ISBN 978-9928-238-37-5

Pajisjet ku mund të lexohet libri

Desktop
eReader
Tablet
Windows
IOS
Android

Përmbledhja

Meqënëse ata janë oksidues të fuqishëm, sulfatet, SO2, NOx, dhe O3 veprojnë si ngacmues, të cilët dëmtojnë indet delikate në sy dhe rrugët e frymëmarrjes. Materialet e imta, që gjënden në ajër (më të vogla se 10 μ) depërtojnë thellë në mushkri dhe janë edhe ngacmues (irritantë) edhe agjentë fibriotikë. Përgjigjet inflamatore të vëna në lëvizje nga këta irritant dobësojnë funksionimin e mushkrive dhe çojnë në probleme kardiovaskulare, ndërsa zemra përpiqet të kompensojë mungesën e oksigjenit, duke pompuar gjithnjë e më tepër. Nëse irritimi është tepër i ashpër, një sasi e madhe lëngu shkon në mushkri nëpërmjet indeve të dëmtuara sa që viktima mund të mbytet. Realisht, nuk është menduar aq sa duhet për përfshirjen e konceptit të rrugëve ekologjike, që janë po aq të domosdoshme sa dhe ndryshimet e bëra deri më tani. Këto rrugë ekologjike ndahen në dy lloje: korsi të veçanta për biçikletat; krijimi i mundësive që trotuaret të jene lehtësisht të përdorueshëm dhe për qytetarët paraplegjik, apo për karrocat e fëmijëve. Ky koncept është gjerësisht i aplikuar pothuajse në çdo qytet evropian, për vetë faktin se përbën në vetvete një ndër faktorët kryesorë në nxitjen e popullatës në mbështetjen e transportit ekologjik brenda në qytet si për shembull atij urban apo të lëvizjes me biçikleta. Në trotuaret e gjerë nuk është parashikuar mbivendosja e këtyre rrugëve ekologjike, domethënë që këto trotuare të kenë zbutës në mënyrë që të jene lehtësisht të përdorueshëm dhe për qytetarët paraplegjik, apo për karrocat e fëmijëve. Investimet e realizuara gjatë periudhës 2001-2006 nga Drejtoria e Përgjithshme Nr.1 e Qytetit në hapësirat e gjelbërta kanë konsistuar në: ndërtimin e lulishteve të reja; krijimin e lulishteve apo hapësirave të gjelbërta në mjediset e lira brenda blloqeve të banimit; mbjellje drurësh e shkurresh dekorative përgjatë rrugëve të rikonstruktuara;

Vlerësime

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%

Lini përshtypjen tuaj

Ju duhet të bëni log in për të shtuar një përshtypje.

Libra të ngjashëm me "Rekomandime dhe masat për lëndët ndotëse të ajrit në Tiranë"

Regjistrohu në newsletter

Njoftohu me email mbi librat e rinj, ofertat dhe shkrimet e fundit.