Kopertina e librit Kufijtë Detarë

Shpërndaje në:

Kufijtë Detarë

Çmimi:

2000 Lekë

Shto librin tek lista e librave të preferuar.

Kategoria Etnokulturë
Formati PDF
Gjuha Shqip
Numri i faqeve 162
ISBN 978-9928-238-71-9

Pajisjet ku mund të lexohet libri

Desktop
eReader
Tablet
Windows
IOS
Android

Përmbledhja

Marrëdhëniet midis shtetit grek dhe atij shqiptar duhet të rregullohen sipas asaj që porosit paragrafi 2 i këtij neni, ku thot se: kur i njëjti shelf kontinental është ngjitur me territoret e dy shteteve përbri, kufiri i shelfit kontinental përcaktohet me marrëveshje ndërmjet tyre. Në mungesë të marrëveshjes, dhe nëse një vijë tjetër kufitare nuk justifikohet nga rrethana të veçanta, kufiri përcaktohet me anë të zbatimit të parimit të barazimit nga pikat më të afërta të vijave bazë, nga të cilat matet gjerësia e detit territorial të secilit shtet. Shqipëria me Greqinë, ndryshe nga ajo me Italinë që kishte 17 pika thyerje për të matur, për shkak të aksidenteve të shumta të relievit në hartë, ka jo më pak se 200 pika matje. Neni 15 i Konventës së Montego Bay, përcakton se kufijt mbi dete përcaktohen lehtësisht me marrëveshje midis tyre, ku në raportet midis fqinjëve përballë ose në krah, në varësi të relievit natyror dhe të konfiguracionit gjeografik, zbatohet parimi i barazlargësisë (ekuidistancës) ose/dhe i ndershmërisë-drejtësisë (etikës). Nuk mund të pranohet që Greqia të shtrijë gjerësinë e ujërave të saj territoriale nga bregu i Korfuzit në drejtim të Ksamilit në 12 milje detare. Së pari, nuk ka hapësirë të mjaftueshme për këtë gjerësi dhe së dyti, në bazë të nenit të lart përmendur të Konventës, këtë të drejtë e ka në të njëjtën masë edhe Shqipëria.

Vlerësime

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%

Lini përshtypjen tuaj

Ju duhet të bëni log in për të shtuar një përshtypje.

Libra të ngjashëm me "Kufijtë Detarë"

Regjistrohu në newsletter

Njoftohu me email mbi librat e rinj, ofertat dhe shkrimet e fundit.