Kopertina e librit Studime mbi Epirin - Volumi 1

Shpërndaje në:

Studime mbi Epirin - Volumi 1

Çmimi:

4000 Lekë

Shto librin tek lista e librave të preferuar.

Kategoria Etnokulturë
Formati PDF
Gjuha Shqip
Numri i faqeve 650
ISBN 978-9928-03-521-9

Pajisjet ku mund të lexohet libri

Desktop
eReader
Tablet
Windows
IOS
Android

Përmbledhja

Libri studimor sjell fakte se gjithë trevat që sot quhen Greqi banohej nga pellazgët, se gurët e mëdhenj në themelet e Athinës janë të pellazgëve, se me ardhjen e helenëve, pellazgët u shtynë drejt veriut të Ballkanit. Pellazgu ishte biri i tokës i lindur nga dheu, njeriu i parë i lindur në atë vend. Sepse emri pellazg erdhi nga mbreti i tyre që quhej Pelasgius dhe që ishte biri i Zeusit, por emrin e lidhnin dhe me fjalën shqipe: pellg-pellasgoi, me këtë emër Plutarku identifikon Peloponezin. Libri sjell fakte pa fund sesi Helenët e kishin origjinën nga Epiri dhe Hellada e parë shtrihej përreth Dodonës dhe se Pellazgët dodonas ishin Iperiotët, dhe arrin në përfundimin se Hellenët e lashtë, nuk ishin ndonjë fis tjetër, veçse vetë Iperiotët, mbi të cilët mbretëroi Deukalioni që ngriti tempullin e Dodonës. Dhe diskuton me albanologët e vendit pse merakosen nga fakti nëse aventurohemi në parahistori me parashkencë, domethënë tek pellazgët dhe parailirët, ne shqiptarët mund të dilkemi si ardhacakë, gjoja me origjinë nga Azia e Vogël, nga Kaukazi, apo nga vetë zemra e Afrikës, duke mos u thelluar aspak në origjhinën e këtyre fisve parake të ilirëve dhe epirotëve dhe të mbarë evropës. Si mundet mos të kuptohet fakti që pse Greqia, si dje edhe sot, dhe gjithë kohën nuk e ka dashur Epirin thjesht dhe vetëm për shkëmbinjt, por sepse këta shkëmbinj kanë gjuhë edhe histori, kanë rininë e njerëzimit (të sotmen) dhe plakoninë e tij (të tejshkuarën), pamvarsisht se periudhën e vet të qytetërimit e fillon me datën e lojrave, olimpike në një trevë dorike, pra Helene, në një kohë kur rreth e qark kishte fise shumë më të mëdha që thirreshin barbare (epire-thrako-ilire).

Vlerësime

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%

Lini përshtypjen tuaj

Ju duhet të bëni log in për të shtuar një përshtypje.

Libra të ngjashëm me "Studime mbi Epirin - Volumi 1"

Regjistrohu në newsletter

Njoftohu me email mbi librat e rinj, ofertat dhe shkrimet e fundit.